Det er af Psykolognævnet og Sundhedslovet påbudt at der føres journal, hvor der noteres oplysninger i forbindelse med behandlingen.
Der noteres oplysninger om helbredsmæssige forhold, som der er brug for i forbindelse med behandlingen. De nærmere regler findes i Psykologloven (af 1.7.2017, kapitel 6) og journalbekendtgørelsen (bkg. nr. 1090 af 28. juli 2016 om autoriseredes sundhedspersoners patientjournaler).
Oplysningerne skal opbevares sikkert og fortroligt, og der skal være aftaler med samarbejdspartnere om det samme (EDB-firma, revisor mv).
Som autoriseret psykolog, har jeg efter Psykologloven tavshedspligt. Som medlem af Dansk Psykolog Forening, er der også en forpligtigelse til tavshed, gennem de etiske principper for nordiske psykologer, med undtagelse af situationer, hvor der foreligger åbenbar fare for klienten selv eller andre – eller hvis jeg gennem lovgivning er forpligtet til at videregive oplysninger.
Videregivelse af oplysninger, fx jobcenter eller sociale myndigheder, må som udgangspunkt kun ske med samtykke. Oplysninger der videregives, vil oftest gennemgås sammen og en kopi udleveres, inden afsendelsen. I særlige tilfælde kan der efter reglerne i lovgivningen ske videregivelse uden samtykke. De nærmere regler herom findes i “Etiske principper for Nordiske Psykologer”.
Hvis behandlingen betales af andre, fx Sundhedsforsikringer, vil oplysninger om behandlingen, videregives i det omfang, det er nødvendigt, til den der skal betale.
Journalen opbevares efter Psykologloven i 5 år, efter det seneste notat i jorunalen.